Rosanne

Opdracht 1: Visual culture – Eerste van der Heijdenstraat en Museumplein

892971_4725820588958_1286837152_o-1

Eerste van der Heijdenstraat
Als je door de stad loopt zie je steeds vaker graffiti en ‘shout outs’ op plekken die verbouwd worden en waar veel lege bruikbare oppervlakken hout staan. Een specifieke graffiti-artist kom ik de laatste tijd erg vaak tegen. Hij of zij zoekt deze bouwputten op en plaatst teksten die je even een moment doen stilstaan om ze te lezen. De betreffende artiest kiest heel bewust voor vrij saaie egale houtplaten, waar nog niets op staat, om zijn ‘tags’ te zetten. De handtekening van de artist is heel herkenbaar, daarbij zijn de teksten ook erg herkenbaar je weet meteen door welke artist het is gezet door de stijl van de tekst.

In mijn opzicht is dit een veel voorkomende vorm van visual culture, graffiti wordt natuurlijk al jaren gebruikt, maar deze artiest laat je even stilstaan bij hetgeen wat hij heeft gezet. Het heeft geen standaar graffiti lay-out zoals de letterstijl uit de Bronx in New York. Hij of zij maakt gebruik van kale en saaie oppervlakken om de voorbijgangers te prikkelen door heel simpel in het zwart een quote te zetten.

20130430_174000

Laatste Koninginnedag
Afgelopen dinsdag was de laatste Koninginnedag. Het logo wat hiervoor ontworpen is was al een aantal weken van te voren te spotten op vlaggen, posters, flyers en andere media. Op deze manier werden de bezoekers en inwoners van Amsterdam geprikkeld met de komst van de grote dag van de ‘kroning’.

Naar mijn idee is dit een goed voorbeeld van visual culture. Iedereen wist waar het om draaide, de kleur oranje komt in het logo terug, de W van Willempie zoals Andre van Duin het zo mooi wist te verwoorden, en A van Alexander, alhoewel ik er zelf meer een M van Maxima in terug lees. De zichtbaarheid van het event geeft een echt T van Visual Culture moment weer.

———————————————————————————————————————-

Opdracht 2: Doelgroep 50+- Tzorg en Campina Boerenland

Tzorg

Tzorg, een thuiszorgaanbieder in Nederland veraste PSV in de rust met een “70-jarige” oude voetbal-pro (Henk Jacobs) die samen met de jongens op het veld stond hoog te houden. Henk was een van de speciale gasten die Tzorg samen met PSV een onvergetelijke avond bezorgden. De cliënten van Tzorg zijn door hun leeftijd niet meer in staat zelfstandig alles thuis te doen, maar horen er wel bij.. Via deze actie wilde de zorgaanbieder benadrukken dat ook de mensen met thuiszorg, ondanks hun leeftijd nog wel gewoon participeren in de maatschappij

Campina Boerenland

Adformatie onderscheidt vier merkfuncties voor de 50-plussers:

  1. Herkenningsfunctie: vereenvoudigt het koopproces; bij de herkenning van het merk loopt de consument minder risico, hij weet waar hij aan toe is.
  2. Gevoelsfunctie: hiermee worden de merkwaarden van het product overgedragen; de consument kan het product functioneel, sociaal en emotioneel duiden en er een goed gevoel bij krijgen
  3. Egofunctie: hiermee worden de merkwaarden op de koper overgebracht; de consument kan met het merk laten zien wie hij is en met het gebruik hiervan zich van anderen onderscheiden
  4. Relatiefunctie: de relatie van iemand met het merk; de consument heeft zaken gemeen met het merk, hij heeft er herinneringen bij, mist het merk als het niet meer zou bestaan.

Campina Boerenland heeft een duidelijke herkenningsfunctie, men weet meteen over welk product het gaat. De consument kan het product emotioneel duiden, er wordt ingespeeld op de kwaliteiten van het product, maar ook de kwaliteiten van de manier waarop het product tot stand komt (het boederijleven). En Boerenland heeft een hele duidelijke relatiefunctie, er worden herinneringen van de consument opgeroepen door de setting, de beelden en de tekst. (Sommige mensen hebben het maar mooi voor elkaar hé, lekker in de natuur..)

Concept 1
Doelgroep: 50 plussers
Product: sportieve behendigheidswedstrijd

Per gemeente wordt er een sportieve behendigheidswedstrijd georganiseerd. Deze hebben dezelfde vorm als de Zeskamp TV wedstrijden uit 1969. De Zeskamp was een spelshow waarin bewoners van dorpen en steden het tegen elkaar opnamen. De 50 plussers kunnen meedoen met hun kinderen of kleinkinderen. Zij kennen de Zeskamp spelshow nog van vroeger. De winnaars van elke gemeente nemen het weer in een landelijke competitie tegen elkaar op.

Concept 2
Doelgroep: 50-plussers/60-plussers
Product: website waarop 50-plussers en 50-minners trainingen in kunnen plannen waarbij ze samen trainen.

Bewegen is erg belangrijk, ook als je wat ouder wordt en misschien niet meer in staat bent het huishouden helemaal alleen te doen (zoals de cliënten van Tzorg). Toch kunnen ook zij meedoen met trainingen waarbij ze samen met leeftijdsgenoten, maar juist ook met jongeren en misschien wel hun (klein)kinderen kunnen trainen onder begeleiding. Dit zorgt voor een stukje motivatie, schept een sociale band en men blijft fit op een leuke en spontane manier. De website geeft mogelijkheden aan in de omgeving om te trainen, beschikbare trainbuddy’s en geschikte begeleiding.

———————————————————————————————————————-

Opdracht 3: doelgroep -50 – Just Beats en H&M Divided

Just Beats 

Beats by Dre wil haar klanten high-end geluidsapparatuur bieden die de muziek net zo goed laat klinken als dat het opgenomen is in de studio. Beats by Dre werd in Nederland zo’n anderhalf jaar geleden geïntroduceerd en werd een enorme hype onder de hip hoppers maar ook onder muziekfans. Niet alleen vanwege de geluidskwaliteit, maar ook de look en feel van de Beats by Dre waren en zijn nog steeds in. Je kan de Beats daarom ook scharen onder fashion items.

Justin Bieber bracht onder het label een limited versie uit: Just Beats. In het filmpje verteld hij hoe hij denkt over headphones, en hoe belangrijk het is dat je goed materiaal op hebt. “Kids spend a lot of money on shoes and clothes and stuff. You know they spend like 200 dollars on an Ipod, and then they spend like 15 dollars on headphones. That just doesn’t make sense, they should hear properly.” Justin Bieber is nog steeds een van de grote tieneridolen. Op deze manier brengt Beats by Dre de headphones dichter bij de doelgroep.

H&M Divided brandstore Leidseplein


De H&M brandstore op het Leidseplein staat bekend om haar dj-booth die midden in de winkel staat. De doelgroep van de brandstore is 18-25 jarige. De store ziet er anders uit dan de normale versies van de H&M winkels. Het heeft een meer urban look and feel, en in het weekend staan verschillende dj’s plaatjes te draaien om de klanten te boosten met wat shopvitamientjes.

Naar mijn mening is dit een erg goed concept van de H&M om de doelgroep te bereiken. De H&M is al erg populair onder deze doelgroep, maar door de winkel aan te passen aan de interesses van de doelgroep krijgt de shopexperience bij de Divided net wat meer power. Als je op het plein loopt wordt je al geprikkelt door chille beats om even de Divided in te lopen.

Opdracht 4: Hema

Hema 24-hour @ schiphol

Als men midden in de nacht aankomt op het station/vliegveld zijn er vaak alleen maar de kebabzaken en vreetschuren geopend waar je voor een euro je kaassoufle of Burger King menu kan halen. Naar mijn mening zou het ook ontzettend handig zijn voor toeristen en mensen die vroeg of laat werken, als de hema 24 uur per dag geopend is.

Bij de Hema kun je namelijk terecht voor eten, waardoor Hema ’s nachts de uitgaansklanten kan voorzien in een eventuele behoefte om iets ander te kopen dan een broodje kebab of een frikandel. Maar Hema voorziet klanten ook meteen in de behoefte van alledaagse dingen als kleding, paraplu’s, batterijen, zaklampen en derglijke.

Stel je komt om 2 uur s’nachts aan op station Amsterdam Centraal, het water komt met bakken uit de lucht, dan ben je erg blij als je bij de Hema even snel een poncho kan halen. Flesje wijn en de noodzakelijke boodschappen mee voor als je thuis komt op de bank, en je bent voorzien totdat de supermarkten openen.

IMG-20130606-WA0001

Opdracht 5: Verbastering renaissance of verlichting schilderij

Origineel: Michelangelo – Creation of Adam
wg_06129

Verbastering: the lazyness of Adam/human
Michelangelo-adam

Technologie maakt de mens lui, maar blaast aan de andere kant toch ook weer leven in de brouwerij. Dit bekende schilderij van Michelangelo waarin wordt afgebeeld dat God (het rechter figuur) leven in Adam (de mens) blaast. Adam ligt er buitengewoon lui bij, en krijgt het nog net voor elkaar om zijn vinger zo ver op te tillen om de ‘energie’ van god te ontvangen. Dit kun je vergelijken met de luiheid van de mensen die door social media het gemak gebruiken/misbruiken om contacten te leggen, lekker lui vanaf de bank kunnen werken en eigenlijk vrij weinig doen. Aan de andere kant zorgt social media er ook voor dat bepaalde zaken aan de kaak worden gesteld, dat mensen die ver van elkaar vandaan wonen toch in contact kunnen blijven. De paradox van de vooruitgang?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s